PRIOR har drevet utviklingen av kyllingproduksjon i Norge, og i flere tiår har vi jobbet med forskning, avl, og ulike forbedringstiltak for dyras helse og velferd. Vi har oppnådd gode resultater og PRIOR-bonden har vært blant de beste i verden til å optimalisere dyrevelferden til den såkalte standardkyllingen, Ross 308.
For å ta arbeidet med dyrevelferd enda et steg videre, mener vi at tiden nå er inne for å bytte kylling. Vi tror at en kylling som vokser saktere vil gi oss flere muligheter for å utvikle dyrevelferden i årene fremover. Samtidig vil holdningen til god dyrevelferd alltid være i utvikling, og det er viktig å levere på forventninger som settes til oss.
PRIORs kyllingtyper
RUSTIC GOLD
Rustic Gold er navnet på PRIORs helt nye sakterevoksende kylling, og vil etter hvert bli den eneste kyllingen vi benytter. En av fordelene med Rustic Gold er at både moren og faren er sakterevoksende og av tilnærmet samme fysiske størrelse. Dette er ikke nødvendigvis vanlig i Norge i dag. De fleste sakterevoksende kyllinger er en krysning av en sakterevoksende og en hurtigvoksende forelder med ulik størrelse.
Rustic Gold lever mellom 44 og 48 dager. På den tiden oppnår de en slaktevekt på 1600 -1650 gram.
ROSS 308
Ross 308 er den mest brukte slaktekyllingen i Norge og Europa, dette er også den kyllingen PRIOR i dag benytter i sin produksjon, frem til den gradvis fases ut.
I Norge lever Ross 308 mellom 29 og 35 dager . På den tiden oppnår de en slaktevekt på 1000- 1500 gram.
Ansvarlig omlegging – for dyra, den norske bonden og deg
Omleggingen til sakterevoksende kylling vil gjøres gradvis og med tilstrekkelig tid til å sikre en trygg og bærekraftig implementering. Kyllinger som lever lenger spiser mer fôr og trenger mer plass - noe som har konsekvenser, både for gårdens klimautslipp og for bondens økonomi. Vi må sikre at bonden får dekket kostnadene sine og vi ønsker å holde klimaavtrykket så lavt som mulig. Samtidig tar det tid å legge om fra en kylling til en annen, fordi dette er en biologisk produksjon som krever justeringer i flere ledd gjennom verdikjeden.
Derfor skynder vi oss litt langsomt. For når vi skal bytte ut den største kyllingbestanden i Norge, så skal vi være helt sikre på at vi gjør de riktige valgene underveis.
For dyra, for den norske bonden og for deg.