Første produkt i serien er PRIOR Matprotein

PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite

PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.

- Vi er stolte av å lansere et proteinpulver laget av norske egg, og gleder oss over å kunne tilby det vi mener er et bedre alternativ til mye av det proteinpulveret som i dag dominerer markedet, sier innovasjonsleder Ann-Christin Johnsen Bakke.

Fagsjef for ernæring, Guro Waage og innovasjonsleder Ann-Christin Johnsen Bakke.
Fagsjef for ernæring, Guro Waage og innovasjonsleder Ann-Christin Johnsen Bakke.

Eldre og de som trener mye har størst behov for proteiner

Fagsjef for ernæring, Guro Waage, forteller at det nye matproteinet er utviklet med tanke på to spesifikke målgrupper.

- I Norge spiser vi generelt nok proteiner, og de fleste voksne klarer å dekke behovet sitt for protein ved å spise helt vanlig mat som egg, kjøtt, fisk, meieriprodukter, belgfrukter og kornprodukter. Enkelte grupper har likevel et økt proteinbehov, og kan ha utfordringer med å få i seg nok. Det gjelder spesielt eldre og de som trener mye, sier Waage.

- Proteinpulver kan være en praktisk og enkel måte å øke proteininntaket på, når man har behov for det. For eksempel kan det å berike maten med protein være en del av løsningen for å forebygge muskelsvinn hos eldre. Proteinbehovet øker fra 65-års alder, men mange eldre opplever samtidig at appetitten reduseres.

- Proteinshakes er ikke for alle

PRIOR har det siste året gjennomført flere testsalg av produktet, gjennom en pilot med dekknavnet «Bondens matprotein».

- Flere av de som har testet produktet har nevnt at de vanligvis ikke kjøper proteinpulver, men at matproteinet oppleves tryggere da det er laget av norsk eggehvite, er helt smaksnøytral og uten tilsetningsstoffer, sier Bakke. 

- Å drikke proteinshakes er ikke for alle, og vi har derfor utviklet et pulver som også egner seg til å berike maten med. På den måten kan man kombinere vanlig sunn mat med proteintilskudd, i stedet for å erstatte måltidene. Flere av de som har testet matproteinet har puttet det i havregrøt, middagsmåltider og bakst, men pulveret kan også benyttes i smoothies og andre drikker, om man ønsker det, forteller Bakke.

Animalske proteiner har flere fordeler

I tillegg til at egg inneholder mye protein, har proteiner fra animalske råvarer høy kvalitet og biotilgjengelighet. Det vil si at proteinene inneholder alle de essensielle aminosyrene som kroppen trenger og i mengder som monner. I tillegg foreligger proteinene i en slik form at kroppen i større grad klarer å ta opp og utnytte de.

- PRIOR Matprotein inneholder hele 82 % proteiner. For de som ikke tåler melkeprotein eller laktose er det fint å vite at pulveret også er uten disse allergenene - i motsetning til mye proteinpulveret som er basert på myse, sier Bakke.

Salg gjennom ny nettbutikk

PRIOR Matprotein selges i dag gjennom den nye nettbutikken www.priorpluss.no. Her finnes også mer informasjon om proteiner og proteinbehov, samt oppskrifter og inspirasjon til hvordan man kan bruke matproteinet.

- Vi planlegger å etter hvert lansere flere produkter på nettsiden, og som en del av vår innovasjonsprosess og produktutvikling vil vi benytte netthandel til å skaffe innsikt, teste og utvikle våre produkter i tråd med forbrukernes behov, forteller Bakke.

Kjøp på nett:

Proteinbehov

Proteiner er kroppens byggesteiner og er viktig for vekst og vedlikehold av muskelmasse, samt for å opprettholde normale knokler. Proteiner er også nødvendig for oppbygging, vedlikehold og reparasjon av kroppens celler. De bidrar i alle kroppens livsprosesser, som transport av næringsstoffer og oksygen, samt produksjon av antistoffer som er en viktig del av immunforsvaret vårt.

Helsedirektoratet anbefaler at protein skal utgjøre 10-20% av det daglige energiinntaket. Anbefalt daglig inntak av protein for en voksen person er 0,83 g protein per kg kroppsvekt. For en person som veier 80 kg tilsvarer det 64g protein hver dag. For noen grupper er anbefalingen annerledes:

  • Barn under 2 år trenger litt mindre enn anbefalt inntak per kg kroppsvekt
  • Eldre (>65 år) trenger mer protein for å bremse den aldersrelaterte nedbrytningen av muskler: 1,2 -1,5 g/kg kroppsvekt. Forskning tyder på at det kan være lurt å sikre at du inntar tilstrekkelig inntak av protein allerede fra midten av livet, for å forebygge.
  • De som trener mye har økt behov for protein for å bygge og bevare muskelmasse. Proteinbehovet ligger på 1,2-2,0 g/kg kroppsvekt, avhengig av mengde, intensitet og type aktivitet.
  • Ved lavt energiinntak, og/eller ved vekttap, bør inntaket av protein økes for å bevare muskelmasse.