Romtempererte egg er best å koke
Det er ved romtemperatur at eggene er på sitt beste. Deres evne til å koagulere i kokende vann er da enklere å beregne.
Slik gjør du:
Legg eggene forsiktig i en kjele med kaldt vann slik at vannet dekker eggene helt. Sett kjelen på platen og skru på varmen. Når vannet koker, begynner du å telle koketiden:
Bløtkokt egg = 3 - 5 minutter
Vil du ha bløtkokt egg: kok egget i tre til fem minutter, og både eggehviten og -plommen vil fortsatt være bløt.
Smilende egg = 6 - 8 minutter
Vil du ha smilende egg: kok egget i seks til åtte minutter, og du vil bli møtt med en fast eggehvite og smilende plomme når du åpner egget.
Hardkokt egg = 10 minutter
Vil du ha hardkokt egg: kok egget i omtrent ti minutter, og egget vil være så fast at du til og med kan dele det med eggedeler.
Egget koker fortsatt selv om vannet ikke gjør det
Eggeskallet holder lenge på varmen; trolig på grunn av sin biologiske evne til å bli ruget. Når du koker egget, fortsetter kokeprosessen inni egget. Derfor kan det være lurt å:
- Skylle egget i kaldt vann om du har planer om å spise det med én gang.
- Skylle egget i kaldt vann om du vil stoppe kokeprosessen, og få egget ditt akkurat slik du har beregnet at det skal bli.
- Skrelle hardkokte egg raskt etter at de er kokt, for da er de lettest å skrelle.