Kalkunfilet med potetmos og karamellisert rosenkål
55 Lett 3-4 pers.
Kalkunfilet i stekepose blir alltid saftig. Server med potetmos og rosenkål. Godt som tilbehør til kalkun. En klassisk og god kalkunmiddag.
TIPS! Hvor mye kalkunfilet trenger jeg per porsjon/person? Vi gir deg svaret: Beregn ca 200g pr. porsjon/person.
1
Slik gjør du
Start med forberedelser av kalkunfilet
Fileten kommer i stekepose.
Legg posen i en ildfast form med den flate siden opp og stek ved 220grader i ca 45 min. Kjernetemperaturen er da ca 64grader. Posen åpner seg underveis for at fileten skal få stekeskorpe.
Ta fileten ut av ovnen og la den hvile i posen i minimum 10 minutter.
Fileten skal ha en kjernetemperatur på minimum 68grader når den spises.
2
Slik lager du selleri- og potetmos
Skrell potet og sellerirot og kok de myke i saltet vann. Grovhakk hvitløk og stek de myke på lav temperatur i 100 gram smør.
Når potet og sellerirot er ferdigkokt heller du over det smeltede hvitløksmøret og 2 dl fløte. Kjør alt slett med en stavmikser.
Smak til med salt og litt pepper. Sett til siden og begynn med rosenkålen
3
Slik karamelliserer du rosenkål
Del opp rosenkålen på midten. Smelt smør i en panne.
Tilsett sukker og rosenkål.
Stek på middelsvarme så rosenkålen blir litt myk og karamellisert.
Ha i eple i båter og la de stekes med sammen med mandler et par minutter.
Finnhakk timian og dryss over.
Ha i svisker og smak til med salt og pepper
4
Slik lager du fløtesaus
Smelt smør i en kasserolle. Rør inn hvetemelet og la det frese et par minutter under omrøring.
Spe i varm kraft eller buljong, litt av gangen og visp godt underveis for å unngå klumper. Gjerne ta vekk kjelen fra platen så blandingen ikke svir seg-
Tilsett kremfløte og soyasaus. Kok opp og la sausen småkoke i 8-10 minutter.
Smak til med salt og pepper.
5
Servering
Server kalkun i skiver sammen med deilig mos, karamellisert rosenkål og fløtesaus.